0575 – 842091 info@piekhoveniers.nl

Als we de voorspelling mogen geloven, wordt het de warmste en droogste zomer ooit. Nog warmer en droger dan die van 1976. Met de voorgaande twee droge zomers met hoge temperaturen, hebben planten en bomen het moeilijk. En met een beetje pech zal het beeld zich van de afgelopen jaren zich herhalen. Bomen die in juli al hun blad laten vallen en sterfte onder diverse plantgroepen.

Sproeisysteem oplossing voor droogte

Een oplossing voor de droogte is een watergeefsysteem. Dat kan van heel eenvoudig tot zeer uitgebreid. Dit kan een druppelleiding zijn, met of zonder computertje erbij. Maar een puntstuk slaan kan ook (u gebruikt grondwater), diverse zogenaamde pop-ups (zie foto hierboven) komen door de waterdruk ophoog en sproeien de tuin. We adviseren u graag wat het beste bij uw tuin en uw budget past.

Een sproeisysteem is een eenmalige aanschaf, die ook zijn waarde behoudt indien u uw huis verkoopt. Het neemt u een hoop werk uit handen, u weet dat de planten regelmatig water krijgen (ook als u op vakantie bent!) en u geeft – niet onbelangrijk- efficiënt water. Een sproeicomputer kan helemaal op maat ingesteld worden, u sproeit bijvoorbeeld in de vroege ochtend. U heeft zelf geen hinder van het sproeien, de planten kunnen het water nog rustig opnemen voor de (warme) dag begint. U geeft om de paar dagen water, de wortels van de planten moeten de grond in, om het water op te nemen. Ze worden hierdoor niet ‘lui’, ze moeten diep wortelen.

Aanleg sproeisysteem

Heeft u interesse in een sproeisysteem, dan komen we u graag adviseren. En natuurlijk maken we er een inzichtelijke prijsopgave bij. We raden u aan nu contact op te nemen, dan kunnen we het overleggen en het aanleggen voor de lente uitvoeren. De planten zijn nu in rust, als er eventueel wat graafwerk uitgevoerd moet worden, dan kan dat het beste nu in de herfst of straks in de winter (zolang het niet vriest).

Regenwater opvangen

Naast efficient sproeien kunt u ook regenwater opvangen. Opvallend zijn de grote buien die af en toe vallen. Wat jammer als dat allemaal de tuin uitspoelt het riool in. Het riool overbelast, de tuin kan de regen niet voldoende opnemen. Er zijn allerlei mogelijkheden. De regenbuis kan afgekoppeld worden, het water wordt opgevangen in een vijvertje (met overstort) of in een wadi (eigenlijk een vijver zonder folie). In een wadi krijgt het water de tijd in de grond te trekken. Een wadi is vooral een optie indien u een grotere tuin heeft.

Regenwater kan ook opgevangen in (onzichtbare) kratten onder de grond, de regenbuis loopt dan wel de grond nog steeds in, maar het water stroomt in een of meerdere speciale kratten, die -afgestemd op de grootte van uw dak/ daken- een of meerdere kubieke meters water kunnen bergen. Het regenwater blijft in de tuin en wordt langzaam afgegeven aan de grond.

Mogelijkheid voor subsidie regenwater infiltratie systeem

De Gemeente Bronckhorst geeft de komende jaren subsidie op het afkoppelen van regenwater. En wij kunnen u daarbij helpen. Van het aanvragen van de subsidie, tot en met het advies en aanleg van het regenwater infiltratie systeem. Neem gerust contact met ons op via 0575- 842091 of info@piekhoveniers.nl.